Microscopic,Blue,Bacteria

Jakie składniki pokarmów wspierają odporność ryb akwariowych?

Profilaktyka u ryb jest bardziej skuteczna niż leczenie. Dobrze odżywiona ryba z silną naturalną odpornością ma większe szanse poradzić sobie ze stresem (transport z hodowli do hurtowni, sklepu, domu klienta) i patogenami. W pokarmach gotowych dla ryb ozdobnych można znaleźć wiele substancji i surowców, których składniki oddziałują na układ odpornościowy, np. stabilizowana witamina C, beta-glukan, nienasycone kwasy tłuszczowe, spirulina, glony Kelp, chlorella, probiotyki, zioła itp. Jeżeli chcesz wspierać naturalną odporność ryb szukaj tych składników w recepturach pokarmów.

Stabilizowana witamina C

Stabilizowana witamina C to odporny na działanie wysokich temperatur 2-polifosforan kwasu L-askorbowego. Witamina C zmniejsza stres, pobudza układ odpornościowy, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i zwiększa tempo gojenia się ran.

Nienasycone kwasy tłuszczowe (NKT)

Nienasycone kwasy tłuszczowe (NKT), w tym długołańcuchowe kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6, przyspieszają regenerację tkanek, w tym skórnej. Poprawiają funkcje skóry jako bariery ochronnej, ponadto stanowią budulec hormonów tkankowych – prostaglandyn i komórek rozrodczych. Część zapotrzebowania na kwasy omega-3 i omega-6 ryby pokrywają same produkując je z prostych NKT, które otrzymują wraz z pokarmem. Jednak w przypadku ryb mięsożernych i morskich konieczne jest dostarczanie również gotowych kwasów omega-3. Ponieważ zdolność tych ryb do przekształcania prostych NKT jest mała.

Beta-1,3/1,6-glukan

Beta-1,3/1,6-glukan to polisacharyd uzyskiwany ze ścian komórek drożdży. Jest to naturalnym immunostymulatorem, który wpływa bezpośrednio na makrofagi zwiększając ich zdolność do fagocytozy obcych komórek i własnych komórek rakowych. Ten składnik jako czynnik wspierający odporność ryb występuje w wielu pokarmach Tropical. Ten najbardziej uniwersalny, którego możesz używać do karmienia większości ryb akwariowych to Supervit. Ten pokarm dostępny jest w formie płatka, mini płatka, granulatu, mini granulatu, chipsów i tabletek. Na pewno znajdziesz odpowiednią formę dla swoich ryb.

Algi

Wyjątkowo cennymi składnikami pokarmów dla ryb akwariowych są algi. Na szczególną uwagę zasługuje spirulina (Arthrospira platensis). O jej wartości w pokarmach dla ryb decyduje między innymi bardzo duża zawartość białka (62-68%), które charakteryzuje się wysoką strawnością (90%). Ponadto białko spiruliny zawiera większość aminokwasów egzogennych dla ryb. Ściany komórkowe tej algi są zbudowane z mukopolisacharydów, które działają jak immunostymulatory. W komórkach spiruliny występuje 3 razy więcej chlorofilu niż u roślin. Chlorofil ogranicza liczbę bakterii gnilnych w przewodzie pokarmowym. Wysoka zawartość karotenoidów, zwłaszcza beta-karotenu, sprawia, że pokarmy ze spiruliną intensyfikują wybarwienie ryb. Ponadto wspierają ich odporność. Dzięki zawartości tak wielu różnorodnych substancji spirulina działa witalizująco i wspomaga działanie układu odpornościowego ryb.

Spośród glonów stosunkowo często jako dodatek do pokarmów dla ryb akwariowych stosowane są  chlorella i glony Kelp. Chlorella znana jest z wysokiej koncentracji chlorofilu (7% suchej masy) i znacznej zawartości białka (45 – 57% suchej masy), bogatego w aminokwasy egzogenne. Właściwości prozdrowotne przypisywane są czynnikowi wzrostu chlorelli (Chlorella Growth Factor). W skład tego czynnika wchodzą kwasy nukleinowe, białka, aminokwasy, witaminy i związki mineralny. Glony Kelp natomiast to mieszanina wodorostów morskich należących do brunatnic. Są one bogate w składniki mineralne, w tym dobrze przyswajalne organiczne związki jodu, NKT i witaminy. Ich dodatek wpływa korzystnie na przemianę materii i ogólną kondycję ryb.

Zioła

Odgrywają istotną rolę w przygotowywaniu wody, są składnikiem pokarmów zarówno gotowych, jak również tych wytwarzanych w warunkach domowych. Gatunkami roślin zielarskich wykorzystywanymi w pokarmach firmy Tropical dla ryb akwariowych są: czosnek pospolity, pokrzywa zwyczajna, aloes (Aloe vera), kora dębu oraz ketapang, czyli migdałecznik morski (Terminalia catappa).

dr inż. Aleksandra Kwaśniak-Płacheta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *